
Hur är fjärrvärmeläget i Europa?
Publicerat: 24 oktober 2024
Blandat skulle man kunna säga. Totalt utgör fjärrvärmen idag bara cirka 12 procent av EU-ländernas uppvärmning, men potentialen är betydligt större. Fjärrvärme skulle kunna tillgodose hälften av EU:s värmebehov till 2050.
När man pratar om energiomställning är det ofta elbehovet som står i centrum. Ändå står uppvärmningen och kyla för runt 50 procent av det totala energibehovet i EU där fossila bränslen dominerar. Många europeiska länder är beroende av gas för uppvärmning i dag, men det finns möjlighet att konvertera systemen och ge fjärrvärme en ny roll. På sikt kommer säkerligen fjärrvärmen växa i Europa och det är en viktig lösning för att påskynda övergången till fossilfri uppvärmning.
Idag får drygt 77 miljoner européer värme från fjärrvärme, men på sikt lär det bli många fler. Trots att värmebehoven är något lägre i Centraleuropa än i Sverige så är städerna så tätbebyggda att kostnaden för att bygga ut fjärrvärmenät är tämligen låg. En utmaning är att fjärrvärme ofta ses som en lokal lösning och anses därför inte så relevant för EU:s politik. Det är således inte av ekonomiska skäl som expansionen går långsamt utan snarare bristande medvetenhet hos aktörer och beslutsfattare. Många gånger kan det var så att medvetenheten bland politikerna inom länderna är högre och mer ambitiös än bland de styrande i EU.
I länder som till exempel Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Polen finns en bra infrastruktur för fjärrvärme på plats, men behov av modernisering är stort. I flera av dessa länder har fjärrvärme dåligt rykte eftersom den är starkt fossilbaserad. Därför bör det utformas ett europeiskt ramverk som ger dessa länder möjlighet att modernisera och göra fjärrvärmenätet fossilfritt. Efterfrågan på ren uppvärmningsteknik har aldrig varit större.