
Lagra fjärrvärme när den är billig att producera. Använd den när det är dyrare.
Publicerat: 28 oktober 2024
Värmelagring kan spela en stor roll i energiomställningen och nya lagringstekniker kan få ner kostnaden för att integrera mer förnybar och återvunnen energi i energisystemet. Och håll med om att det är smart att kunna lagra fjärrvärme när den är billig att producera, för att kunna använda den när det är dyrare.
Det finns lite olika tekniker för att lagra fjärrvärme. Vi vänder blicken mot Danmark och Høje-Taastrup, en förortskommun till Köpenhamn där man har goda erfarenheter av groplagring för fjärrvärmesystem och fastigheter.
Det nya groplagret i Taastrup invigdes 2022 och har en kapacitet på 70 000 kubikmeter fjärrvärmevatten. Det ger bättre möjligheter att utnyttja den totala energiinsatsen i Köpenhamnsområdet. Bakom det uppmärksammade projektet står Høje Taastrup Fjernvarme amba och VEKS, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S som äger anläggningen till lika delar.
–Med detta groplager visar vi på en helt ny form av samverkan mellan parterna i huvudstadsområdet, där samhällets intresse är i främsta rummet. Vi uppnår större flexibilitet och inte minst billigare och grönare energi, något som kommer hela det danska huvudstadsområdet till godo, säger ordförande i VEKS, Steen Christiansen.
Ett groplager är en stor sluten vattenreservoar som används för att lagra överskottsvärmeenergi från solvärmesystem, industriella processer, vindturbiner och PV-paneler. Lagret gör det möjligt att frikoppla konsumtion och produktion, så produktion och insamling av kyla och värme kan optimeras samtidigt som bas- och topplaster täcks av stabil och flexibel avlastning av lagret. Det danska projektet i Taastrup kommer att fortsätta samla på sig, inte minst, tekniska erfarenhet och lärande som man delar med branschen på hemmaplan och även utomlands.